GroenLinks wil dat iedere inwoner betaalbaar kan wonen

GroenLinks stoort zich al tijden aan de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Inmiddels zijn de wachtlijsten opgelopen tot meer dan 5 jaar. GroenLinks is blij dat er, ondanks een eerdere uitspraak van de raad, nu toch een voorstel ligt voor de bouw van 1570 sociale woningen tot en met 2015 door woningcorporaties.

De afgelopen jaren is het aantal sociale huurwoningen langzaam teruggelopen door de verkoop van sociale woningen door Vestia en de sloop van woningen in Palenstein. Ondanks die afname heeft de raad in 2017 toch besloten dat het aantal sociale huurwoningen verder naar beneden moest. Raadslid Jordy Boerboom daarover: “Zoetermeerders verlaten nu al gedwongen de stad omdat ze geen woning kunnen vinden. Door dit amendement zal Zoetermeer een stad voor de elite worden.”

In de regio Haaglanden is de afgelopen maanden druk gesproken om te komen tot een evenwichtige spreiding van sociale huurwoningen. Voor Zoetermeer zou dit betekenen dat er tot 2025 in totaal 1570 woningen gebouwd moeten worden. GroenLinks is blij te lezen dat het college dit besluit ondanks het eerdere amendement over wil nemen. Jordy Boerboom: "Dit is slechts een eerste stap, te meer dat het aantal particuliere sociale huurwoningen tot en met 2025 met 800 zal afnemen. Er is uiteraard nog veel meer nodig om inwoners met een kleine portemonnee een plek in onze stad te kunnen bieden."