Hoe kan het dat in een stad waar zo veel mensen elke maand geld over houden om te sparen, ook mensen leven die zoveel geld tekort komen dat er dagen zijn dat ze niets kunnen eten? Hoe kan het dat in een stad waar zoveel mensen in een fijn huis wonen en zich thuis voelen, er ook mensen zijn die 5 jaar moeten wachten op een fatsoenlijke, betaalbare woning? En hoe kan het dat in een stad waar zoveel jongeren gelukkig opgroeien, er ook kinderen zijn die zware jeugdzorgtrajecten nodig hebben?

Nog belangrijker dan de vraag hoe het kan, was voor mij de vraag wat ik er aan kan doen. Een belangrijke reden om me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad was dan ook dat ik in de gemeenteraad van Zoetermeer aandacht wil vragen voor de mensen die het in Zoetermeer het zwaarst hebben. Ik heb destijds gesolliciteerd op een oproep van GroenLinks voor nieuwe raadsleden. Ik ben op gesprek gegaan en op de kandidatenlijst gekomen. Ik ben ontzettend blij dat ik in maart 2018 ben gekozen als raadslid voor GroenLinks. GroenLinks zet zich namelijk in voor een eerlijke,  sociale en groene samenleving. Dat is precies waar ik me ook voor wil inzetten. Mijn focus ligt op de thema’s armoede, zorg, welzijn en cultuur. Het afgelopen jaar heb ik veel gesproken met verschillende mensen in Zoetermeer. We hebben als GroenLinks Zoetermeer bijvoorbeeld een bijeenkomst georganiseerd, Zoetermeer Aan Tafel, met het thema armoede. Ook zijn we aangeschoven bij een maaltijd van welzijnsorganisatie Piëzo. En maandelijks gaan we huis-aan-huis om aan Zoetermeerders te vragen hoe zij het vinden in Zoetermeer en wat we als gemeente kunnen verbeteren. Dit heeft me gesterkt in de overtuiging dat het anders moet, met meer oog voor mensen.

De realiteit is wel dat de rechtse partijen in Zoetermeer een meerderheid hebben en dat zij niet dezelfde idealen hebben als GroenLinks. Een deel van het raadswerk is dan ook zorgen dat de situatie niet verslechterd. Soms lukt dat niet helemaal. GroenLinks zet zich dan in om de maatregelen voor de kwetsbare Zoetermeerders zo veel mogelijk te verzachten. Daarnaast vinden we het belangrijk om te vernieuwen, want wat we altijd deden is niet goed genoeg. En we vinden het belangrijk om ook bij de landelijke politiek aan te kloppen. Want veel problemen in Zoetermeer worden veroorzaakt door landelijk beleid. Het voordeel van een partij als GroenLinks is dat we ook op landelijk niveau politici hebben zitten. In mei 2019 hebben we met een groepje raadsleden uit heel het land met Kamerlid Wim-Jan Renkema van GroenLinks gesproken over de problemen waar we tegenaan lopen in de bestrijding van armoede en schulden. Ik heb er vertrouwen in dat dit, op termijn, zal helpen om Nederland eerlijker en socialer te maken.

Ja, het kan!