Even was GL blij om te horen dat er momenteel drie onderzoeken lopen naar de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer. De vertrouwensrelatie tussen de gemeente en het ziekenhuis leek te verbeteren. Vrijdag 29 september kwam echter het bericht dat het HagaZiekenhuis de zwaarste categorie ic-patiënten niet meer in Zoetermeer, maar in Den Haag gaat behandelen.

Onverwacht

Dat laatste nieuws was voor Zoetermeer en de inwoners weer een zeer onaangename verrassing. Vooral omdat GL kort ervoor het ziekenhuis heeft bezocht. Toen was er nog geen sprake van het eerder afschalen van de IC. De heer van der Meer, voorzitter van het bestuur van het HagaZoetermeer ziekenhuis, heeft hiervoor inmiddels excuses aangeboden.
GL vindt het vreemd dat het HagaZiekenhuis heeft besloten om de IC af te schalen vlak voor de nieuwe beoordeling door de Nederlandse Vereniging van Intensive Care.
Een stad zoals Den Haag heeft meer dan 1 ziekenhuis. Om precies te zijn 4 op de 500.000 inwoners. Dus waarom geen volwaardige IC meer in ónze stad?

Grote zorgen over uitvoerbaarheid

Voor onze inwoners betekent het dat ze voor ingrepen, waar IC-zorg risico’s aan zijn verbonden, naar Den Haag moeten gaan. En dat patiënten onderweg naar Den Haag zogenaamd mobiel worden gestabiliseerd bij een overplaatsing. GL maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid van deze vorm van zorg en wat dit betekent voor onze inwoners. Vooral gezien de sterke vergrijzing in onze stad. Het gaat nu misschien om een patiënt op de IC, maar dat betekent niet automatisch dat het daarbij blijft.

Sneeuwbaleffect

GL vraagt zich af waar dit eindigt. Eerst de geboortezorg, nu de IC. Wat komt er morgen op ons af? Het sluiten van een kinderafdeling of nog erger? Want door het sluiten van een IC komen er op termijn wellicht minder goede specialisten werken in Zoetermeer. En minder ingrepen leiden ook tot minder inkomsten. Hoe stoppen we dit sneeuwbaleffect?

Zoetermeerders eisen duidelijkheid van het ziekenhuis. Voor GL zijn onze inwoners de prioriteit. GL wil een garantie dat de besluiten van het HagaZiekenhuis geen extra risico’s meebrengen voor onze inwoners.