Iedere dag warme truien dag

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bloggen de kandidaten van GroenLinks Zoetermeer over zaken die zij belangrijk vinden in de stad. Deze keer is dat Jennifer van Werkhoven (plek 7) over het belang van duurzaam wonen en voldoende woningen in Zoetermeer.

Op 2 februari was het warme truiendag. Iedereen die meedeed zette de verwarming een graadje lager, trok een warme trui aan en bespaarde zo 6% energie. Zoals ieder jaar heb ik warme truiendag aan me laten voorbij gaan, zonder enig schuldgevoel. Bij ons thuis brandt de verwarming bijna nooit, dus ik kon de verwarming niet een graadje lager zetten.

Ben ik dan zo gek om kou te lijden in mijn eigen huis? Nou nee. Wij wonen in een appartement en de huizen onder, naast en boven ons geven genoeg warmte. De leidingen die door het huis lopen zijn al warm zonder dat wij de verwarming aanzetten. Een trui van diervriendelijke wol of biologisch katoen doet de rest. Ik vind een onverwarmd huis wel lekker fris en schoon, omdat verwarming de lucht erg droog kan maken. Alleen als het buiten vriest en de wind op de ramen staat, vind ik het te koud zonder verwarming. Deze winter is de verwarming nog niet aan geweest.

Niet iedereen woont in een appartement waar niet gestookt hoeft te worden, maar waarom zou je maar een dag in het jaar een warme trui aantrekken? Dikke truien zitten lekker en zijn bovendien helemaal in. Zowel een Instagram-influencer als een geitenwollensokkentype kunnen zich tegenwoordig vertonen in een gebreide trui. Het is zonde om een kledingstuk maar een keer per jaar uit de kast te halen.

Dit brengt me op een aantal punten die ik belangrijk vind voor Zoetermeer. Zuinig omgaan met gas en energie (ook fijn voor de Groningers), iedereen een passende woning en voldoende inkomsten om prettig te kunnen leven. En ook dat er nieuwe woningen komen, zodat jongeren en starters makkelijker aan een woning kunnen komen. Energiezuinige woningen schelen de bewoners in de portemonnee en er wordt er minder CO2 de lucht in gepompt.

Duurzame woningbouw gaat verder dan een goed geïsoleerde woning. Voldoende groen in de nabije omgeving om hard te lopen of de hond uit te laten draagt bij aan de levenskwaliteit van mensen. Hoe fijn is het als je niet iedere dag naar je werk in de file hoeft te staan, maar er een bus, tramhalte of treinstation in de buurt is. Leuke winkels om de buurt om je dagelijkse boodschappen te doen. Voldoende inkomsten voor iedere inwoner van Zoetermeer om de huurt te kunnen betalen, de dagelijkse boodschappen te kunnen doen en geld over te houden voor warme truien.

Iedere dag moet een warme truien dag zijn. Een dag waarop je in een fijn huis woont en de mogelijkheid hebt om keuzes te maken die goed zijn voor het milieu en je portemonnee.