Omwonenden uit bijvoorbeeld Rokkeveen, konden op de inloopavond hun vragen stellen en hun mening uiten. Namens GroenLinks/PvdA was Susanne Bout (dubbellid) daar aanwezig. De burgemeester, diverse wethouders, raadsleden, ambtenaren en natuurlijk het COA liepen rond om iedereen te woord te staan.
Susanne: “De PvdA is blij met het plan van het college om de statushouders in het NH Hotel in onze stad tijdelijk op te vangen. Ik weet dat het sentiment bij GroenLinks niet anders is. Daarom was ik namens de beide fracties aanwezig.”
Zoetermeer is verplicht deze statushouders een woning te bieden, maar heeft dit in 2023 helaas niet waar kunnen maken. Daarnaast helpen we hiermee de situatie in Ter Apel iets te ontlasten. We rekenen er op dat andere gemeenten ook hun bijdrage gaan leveren, zodat alle asielzoekers en statushouders op een humane wijze kunnen worden ondergebracht in ons land.
Daarnaast blijven GL en PvdA (en andere fracties) bij het college aangeven dat er snel meer betaalbare woningen in Zoetermeer moeten worden bijgebouwd, want naast de statushouders wachten veel andere Zoetermeerders ook op een eigen woonplek. Snel meer sociale huurwoningen in Zoetermeer erbij kan het grote tekort tegengaan. Daarnaast is het onze bedoeling dat de statushouders die weten dat ze in Zoetermeer mogen blijven zo snel mogelijk mee kunnen doen in de stad. Dat betekent snel aanbieden van taallessen en mogelijkheden voor onderwijs en werk.
Susanne: "Ik heb met een PVV-stemmer gesproken die het vervelend vindt dat zijn zoon langer moet wachten dan de statushouders. En hij vreest voor waardevermindering van zijn woning. Ik heb aangegeven dat ook zijn zoon natuurlijk recht heeft op een woning en dat we daarom snel veel moeten bouwen. Ik heb hem verzekerd dat de waarde van zijn woning niet zal dalen. Deze meneer vond mijn antwoorden fijn en duidelijk, al lost het het woningprobleem voor zijn zoon nu niet op."
Er kwamen ook inwoners die zich graag wilden aanmelden als vrijwilliger. Dat kon bij de aanwezige medewerkers van het COA of via de wijkmanager van Rokkeveen. Er waren ook mensen die kwamen vertellen hoe goed ze het vinden dat de gemeente dit doet. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. En er kwam ook iemand van een werkgroep die zich inzet voor woningbouw in De Entree om aan te dringen sneller te bouwen, want dan kunnen de wachtlijsten voor inwoners én statushouders omlaag.
Na deze inloopavond kregen diverse raadsleden signalen dat bewoners héél erg laat op de hoogte waren gesteld van de informatieavond. Volgens een van de wethouders die Susanne sprak is er een fout gemaakt bij de postbezorging. Het viel ook op dat bewoners van de naastgelegen Driemanspolder niet uitgenodigd zijn.
Daarom heeft Susanne schriftelijke vragen gesteld aan het college. Daarin dringt Susanne aan op betere informatie in de brief (met datum, tijdstip en adres van de bijeenkomst) en een betere online vindbaarheid van de bijeenkomst. Verder vraagt ze of het mogelijk is in januari nog een extra informatieavond te organiseren, waarvoor de buurtbewoners wél op tijd worden uitgenodigd. En tot slot staat in de vragen de tip om ook inwoners aan de noordkant van de A12 (het gebied rond het station) uit te nodigen. Ook zij zijn directe buren van het NH Hotel.
Het college moet de vragen binnen 6 weken beantwoorden.