Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Necker, gespecialiseerd in onafhankelijk onderzoek voor het openbaar bestuur. In de Commissie Stad van maandag 12 februari is het kritische rapport besproken.
De belangrijkste conclusies van het rapport zijn:
- De problemen over de Mandelabrug waren al jaren bij gemeentelijke organisatie bekend.
- Het college werd slecht geïnformeerd.
- Er was te weinig kennis binnen het stadhuis om een goede inschatting te maken.
- De kosten die gemaakt zijn, zijn niet volledig navolgbaar.
GroenLinks is geschrokken van deze uitkomsten. Het laat zien dat er flinke veranderingen nodig zijn om dit in de toekomst te voorkomen.
Wat moet er gebeuren
GroenLinks wil dat er extern expertise wordt ingevlogen bij kwesties met complexe kunstwerken, zoals bruggen, viaducten, etc.
Er moet een cultuurverandering plaatsvinden binnen de hele ambtelijke organisatie om sensitiever te zijn voor bestuurlijk gevoelige besluiten. Wethouder Van der Meer benadrukte tijdens de commissievergadering dat adviezen en aanbevelingen uitvoering moeten krijgen of in elk geval gedeeld moeten worden met het college of met de raad, zodat een weloverwogen besluit wordt genomen. De wethouder komt voor het einde van het jaar met een voorstel tot implementatie van de uitkomsten. GroenLinks blijft dit kritisch volgen.
Tenslotte: er wordt gekeken naar een nieuwe inrichting van de brug in verband met de ontwikkeling van de Entree. Daar lopen nu nadere analyses naar.