In november stelde GroenLinks Zoetermeer vragen over lichtvervuiling. De gemeente heeft aangegeven bereid te zijn om te praten met organisaties en het bedrijfsleven over het verminderen van lichtvervuiling. Help mee en meld welke bedrijven en organisaties veel (overbodig) kunstlicht gebruiken. GroenLinks zal de meldingen doorgeven aan de gemeente en vragen om het gesprek met deze partijen aan te gaan.

Dat is belangrijk omdat kunstmatig licht een enorm effect heeft op het bioritme van mensen, dieren en planten. Complete ecosystemen raken er van in de war. Daarom zijn we geschrokken van het bericht dat Zoetermeer hoort bij de vijf steden met de meeste lichtvervuiling.

Lichtuitstraling verminderd

De gemeente geeft aan dat een deel van de lichtvervuiling waarschijnlijk komt door de lichtuitstraling van kassen direct buiten de gemeentegrenzen. Verder laat de gemeente weten dat  het onderzoek gebruik maakt van data over de periode 2012 tot 2018. Door gebruik van LED-verlichting is de lichtuitstraling de laatste jaren aanzienlijk verminderd.

flora- en fauna-vriendelijk licht

We zijn blij dat de gemeente zich inzet om lichtvervuiling verder terug te dringen. De ambitie is om uiterlijk in 2025 alle openbare verlichting naar LED verlichting te transformeren. Daarbij gebruiken ze armaturen die geen of weinig licht naar boven uitstralen. Ook hanteert de gemeente gematigde verlichtingssterktes en worden in de avond en nachtelijke uren grote delen van de openbare verlichting gedimd. In overleg met de stadsecoloog wordt in parken een flora- en fauna vriendelijkelichtkleur toegepast, en is er een start gemaakt met het vleermuis vriendelijkverlichten van wegen en paden langs migratie- en trekroutes van vleermuizen.

Doe een melding!

In reactie op onze vragen kregen we signalen dat inwoners ook in de bebouwde kom last hebben van felle verlichting. Lichtoverlast, met name in de slaapkamer, is erg vervelend. We horen ook dat het vaak lukt om tot een oplossing te komen. Daarom roepen we inwoners op om zich ook te melden wanneer zij thuis last hebben van licht.

Wilt u een melding doen? Stuur dan een mail naar fractie@groenlinks-zoetermeer.nl.