GroenLinks juicht de actie ‘Zoetermeer Ballon Vrij’ toe. Een goed moment om dit initiatief te versterken en te verbreden. Dat vragen we – met D66 – schriftelijk aan het college. Gezamenlijke vragen krijgen meer aandacht en laten zien dat wij als GroenLinks het belangrijk vinden om samen te werken.

Weliswaar zijn de plastic tasjes en zakken van winkels een belangrijke bron van het plastic afval op straat. Maar we vragen het college niet om de winkeliers te verbieden plastic aan klanten te geven. Het is belangrijker om het terugdringen van het gebruik centraal te stellen. Het is aan het college en zijn ambtenaren om te zien hoe zij dat willen aanpakken. Verbieden is een optie, maar daarvoor is regelgeving en handhaving nodig. Dat is niet alleen ingewikkeld, het kost ook vaak veel geld. Door de inwoners bewust te maken van hun omgeving en hen het makkelijk te maken - bijvoorbeeld met extra of beter zichtbare prullenbakken - kan het (plastic) zwerfafval ook afnemen. Dat de gemeente de winkeliers, de belangrijkste bron van al dat plastic, mee laat denken over oplossingen, zullen we toejuichen.

We zijn ook blij met de aandacht die we hebben gekregen van het AD, want zo lezen meer mensen waarom het belangrijk is dat er minder plastic in de natuur en in zee terecht komt.

Dat je ook op een andere manier aandacht kan vragen en snel concreet resultaat bereikt, leren we van José Bontje, die met ‘Zoetermeer Ballon Vrij’ veel aandacht van de pers heeft gekregen. Ze heeft het college zover gekregen dat het oplaten van heliumballonnen wordt verboden. Zij heeft het initiatief genomen, mede-indieners en anderen meegenomen in haar visie en met haar betrokkenheid en passie ook enthousiast gemaakt. Verder heeft ze meerdere keren (in)gesproken bij de commissievergadering en dat is niet onopgemerkt gebleven. De betrokkenheid van inwoners is van cruciaal belang. GroenLinks steunt ook graag zulke initiatieven van inwoners.

Dit burgerinitiatief bewijst nog maar eens dat je als inwoner invloed hebt, iets voor elkaar kunt krijgen en het verschil kan maken. José bedankt!

Geen plastic op straat, in de natuur en in de wereldzeeën.

Goed recyclen is belangrijk, maar nog beter is geen plastic meer gebruiken!

Ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen.