Prettig en betaalbaar wonen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bloggen de kandidaten van GroenLinks Zoetermeer over zaken die zij belangrijk vinden in de stad. Deze keer is dat lijsttrekker Jordy Boerboom over betaalbaar en prettig wonen in Zoetermeer.

Als ik een onderwerp moet noemen die de verkiezingscampagne heeft gedomineerd dan is het wel de woningbouw. Dat is ook niet gek aangezien er wachtlijsten zijn die oplopen tot meer dan 6 jaar voor een sociale woning. Die krapte zit niet alleen bij de sociale woningbouw. Ook gezinnen hebben moeite een betaalbare eengezinswoning te vinden. Tegelijkertijd worden zij geconfronteerd met absurde huurverhogingen.

Als je dit zo opsomt dan klinkt het al heftig, maar de verhalen erachter zijn nog veel schrijnender. Jongeren die in een (bijna) onhoudbare thuissituatie zitten, maar niet weg kunnen. Mensen die gaan scheiden en afhankelijk zijn geworden van vrienden en familie voor een dak boven hun hoofd. Ouderen die geen gepaste woning hebben om zelfstandig te kunnen wonen. En zo kan ik nog wel een lijstje vol maken.

Het enige wat onze inwoners zien, zijn betaalbare woningen die gesloopt worden, Vestia die blijft liberaliseren en nieuwbouwprojecten die vaak onbetaalbaar zijn. Je zou verwachten dat een proactieve gemeenteraad aan de slag gaat en met oplossingen komt. Helaas is de praktijk dat de meeste politieke partijen in percentages blijft hangen over hoe de woningvoorraad er over 10 jaar uit moet zien. Daarmee bieden ze geen oplossing voor de oneindige wachtlijsten en vergroten ze de kans op een koopwoning niet.

Terwijl juist de overheid ervoor moet zorgen dat er voldoende woningen zijn! Zo staat geschreven in artikel 22 van de Grondwet. Vanaf 21 maart wordt het dan ook hoog tijd voor verandering. Geen groepen inwoners tegen elkaar uitspelen via de woningmarkt of mensen de stad uit pesten. Het is tijd dat we gaan bouwen naar behoefte van de stad, met de woningbouwverenigingen afspraken maken over de prijzen van woningen en zorgen dat de starterslening terugkomt om voor iedereen weer die passende woning te kunnen realiseren. GroenLinks Zoetermeer gaat zich hier hard voor maken.