GL benadrukt hoe belangrijk en dringend noodzakelijk dit programma is. Niet om de samenleving angst aan te jagen, maar uit realistisch oogpunt. De afgelopen maanden was dat weer overduidelijk met extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. In de afgelopen maand zijn weer vier wetenschappelijke rapporten gepubliceerd waarin dit helaas opnieuw wordt bevestigd.

Belangrijk uitgangspunt van deze energietransitie is een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2040, maar net zo belangrijk is het verminderen van de warmtevraag. Dat wordt in het programmaplan gelukkig ook concreet benoemd.

Resultaatmeting

Nu nog de uitwerking. Waar staan we nu en welke concrete stappen nemen we op welk moment om in 2040 deze doelen behaald te hebben?

En hoe toetsen we aan het eind van deze collegeperiode of de inzet van dit college het beoogde resultaat heeft opgeleverd?

Communicatie

Zoetermeerders geven bij GL aan niet te weten waar ze aan toe zijn. Een nieuwe gasketel kopen of beter nog even wachten? GL benadrukt het belang van goede communicatie hierover. De wethouder vindt het ook belangrijk te communiceren met de inwoners en neemt het advies mee in de uitvoering. Een aantal dingen is helaas nog niet bekend, zoals de collectieve voorzieningen. Dan moeten we dat ook gewoon laten weten, voegt de wethouder toe.

Prioriteren van wijken

Gevoelsmatig klopt het om prioriteit te geven aan de wijken die in het programmaplan worden genoemd. Maar hoe ziet die cijfermatige onderbouwing eruit. Het lijkt gekoppeld aan ‘de grote renovatiegolf’, wat wellicht ook een prima uitgangspunt is, omdat die woningen al een slechte energieprestatie leveren.

Het gaat om woningen met ongunstige energielabels in combinatie met een woningbestand met relatief goedkope huurwoningen. Samen met het lage gemiddelde inkomen in die wijken maakt dat in die wijken sprake is van energiearmoede.

GL merkt op dat met name Centrum opvalt in het overzicht. Is daar ook sprake van energiearmoede? Meer dan bijvoorbeeld Driemanspolder, De Leyens of Seghwaert? Of wordt Centrum om een andere reden geprioriteerd?

De wethouder verduidelijkt dat Driemanspolder onder Centrum valt. Met al die hoogbouw lijkt die keuze logisch.   

Verdeling personele capaciteit

Het valt GL op dat veel personele capaciteit naar energiearchitectuur gaat. Dat is belangrijk, maar het is veel meer dan voor de gebouwde omgeving. En voor mobiliteit is er nog niet eens een fulltime medewerker.

Als de financiële middelen (te) beperkt zijn, zoals aangegeven, dan ziet de fractie van GL graag dat er voorrang wordt geven aan ondersteuning van de gebouwde omgeving. Daarbij zou volgens GL niet direct personele uitbreiding van het ‘eigen’ vastgoedbedrijf de oplossing zijn. GL krijgt graag meer uitleg van de wethouder over deze verdeling van capaciteit.

Minder CO2 uitstoot bij nieuwbouw

Het lijkt GL noodzakelijk om nu al een hogere ambitie bij nieuwbouw aan te houden. Nieuwe woningen zijn al aardgasvrij, maar ook elektriciteit moet geproduceerd worden. Minder vraag door te besparen op verbruik, wat realistisch mogelijk is, levert ook een vermindering van CO2 uitstoot op.

Dus minder energieverbruik voor verwarmen en de CO2 uitstoot tijdens de bouw verminderen, bijvoorbeeld door meer houtbouw te stimuleren of het gebruik van circulaire materialen stimuleren. GL wil weten hoe de wethouder en de andere partijen hierover denken.

De wethouder merkt op dat nieuwbouw losstaat van het Programmaplan Energietransitie. GL hoopt dat er in een ander programma aandacht komt voor vermindering van CO2 uitstoot bij nieuwbouw.

Inzicht in de voortgang en tussentijdse resultaten

De doelen van het Programma Energietransitie Zoetermeer liggen ver in de toekomst, daarom wil GL goed geïnformeerd worden over de voortgang en de tussentijdse resultaten.

Om dat goed met elkaar af te spreken dient GL in de Raadsvergadering van 11 september amendement 2309-A in, daarbij gesteund door PvdA, SP, Zo! Zoetermeer, CDA en D66.

GL vraagt aan de wethouder om het programmaplan aan te passen door een nieuw besluitpunt in te voegen.

‘De raad periodiek (minimaal jaarlijks) te informeren over de behaalde resultaten op de genoemde doelen in relatie tot het (eind)resultaat zoals beschreven. Het gaat ten minste om het aantal woningen aardgasvrij, het aantal woningen die het isolatiedoel bereikt hebben en het lokaal duurzame opgewekte vermogen.’

De wethouder reageert positief op het amendement. Goed om te kijken welke graadmeters daarbij passen. Hij biedt aan daarvoor de klankbordgroep te gebruiken.