In de voorbereiding van onze reactie op de bestemmingsplannen voor Cadenza 2 (Italielaan) heeft Kitty Scholten, nieuw commissielid, o.a. samengewerkt met Margot Kraneveldt, fractievoorzitter van de PvdA. In het plan las ik informatie over groen, klimaatneutraal, jongeren woningen, maar ik las niets terug over sociale huurwoningen. Kitty vertelt verder.

Ik vroeg het Margot: Heb jij het gezien? Heb ik er overheen gelezen?  Maar nee, zij had daar ook niets over gelezen. Maar dat kan toch niet waar zijn, dacht ik. Daar werd onze belangrijkste vraag geboren: Hoeveel kost een jongeren woning? Wat zijn de andere voorwaarden waar jongeren aan moeten voldoen?

Met onze spreektekst vulden wij elkaar aan. Margot leidde het verhaal in, ik maak het af met vragen. Margot heeft de teksten geschreven en ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Deze keer lag de meeste inzet bij Margot, de volgende keer ligt de expertise en de tijdsindeling weer anders. Ik was blij om met een ervaren raadslid op trekken, zeker tijdens het debat, want ik ben toch maar een beginner. Door samen eigenlijk één tekst uit te spreken, kregen we ruim de tijd om ons punt te maken en werden we, wat wrevelig, ervaren als een links blok. We waren beiden tevreden.

De wethouder had het antwoord op onze vragen niet. Ze moesten het uitzoeken en het werd ons nagestuurd. Dat zegt eigenlijk genoeg over de interesse van deze wethouder. Dus hoe betaalbaar is de jongeren woning? Het blijkt ongeveer 760 euro te gaan worden, jongeren tussen de 23 en 27 kunnen er wonen met huursubsidie. Jongeren onder de 23 niet. Werk aan de winkel voor ons, want betaalbare woningen zijn hard nodig!

Voor nadere informatie huurtoeslag: Hoe hoog mag mijn huur zijn? (belastingdienst.nl)