In de bijstand zitten is niet leuk. Laten we eens stilstaan bij het verhaal van Hanny en haar kapotte stofzuiger. Een situatie die aantoont dat de menselijke maat in de participatiewet zoek is.

Hanny kreeg eerst het advies om maar een bezem te gebruiken. Vervolgens waren er geen twee ambtenaren beschikbaar om langs te komen, om te controleren of de stofzuiger wel echt kapot was. Tot overmaat van ramp moest Hanny met de stofzuiger achterop voor de ogen van iedereen in het gemeentehuis bewijzen dat haar stofzuiger echt niet meer werkte.

Dit voorbeeld illustreert pijnlijk dat de menselijke maat zoek is. De Participatiewet, die bedoeld is om mensen te ondersteunen, schiet vaak haar doel voorbij, door strenge controles.

De wet bestaat al lang en is zo dichtgetimmerd dat er weinig, of eigenlijk geen, ruimte is voor maatwerk. Gelukkig komt er een nieuwe wet ‘Participatiewet in Balans’, die als doel heeft de menselijke maat en vertrouwen meer centraal te stellen.

GroenLinks vroeg aan de wethouder hoe de nieuwe tekst van het memo Participatiebeleid in balans, waarin gesteld wordt dat iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, zich verhoudt tot artikel 3 van de Verordening. Dit artikel geeft het college de mogelijkheid een voorziening te weigeren als de persoon niet behoort tot de doelgroep of onvoldoende meewerkt.
De wethouder reageerde door te wijzen op de juridische kant van de term doelgroep, iemand valt er wel onder of niet. Voor wat betreft onvoldoende medewerking vulde hij aan dat bijvoorbeeld een bedrag in mindering kan worden gebracht.

In artikel 5 van de verordening staat dat het college activiteiten uitsluitend aanbiedt als dit de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord beïnvloedt en er geen verdringing op de arbeidsmarkt plaatsvindt. GroenLinks wees in de Raadsvergadering op de basisbanen. Dit zijn banen voor mensen die niet in aanmerking komen voor een reguliere baan.

GroenLinks heeft ook gevraagd hoe het zit met de tijdsduur van dit raadsvoorstel. De Participatiewet in balans treedt vanaf 1 januari 2025 in werking. Betekent dit dat de verordeningen die we in de aanstaande raadsvergadering vaststellen slechts één jaar geldig zijn?

De wethouder zei daarop dat de verordening tot nader order geldt. Dit is afhankelijk van het moment dat de Participatiewet in balans in werking treedt. De streefdatum is 1 januari 2025, en is onder andere afhankelijk van de vorming van het nieuwe kabinet.