En Europa is ook van essentieel belang als je naar het klimaat kijkt, mijn tweede punt waarom ik bij GroenLinks ben beland. Simpel gezegd, als half Nederland onder water komt te staan, dan is iedere discussie over bijvoorbeeld armoede of Zwarte Piet, om maar twee volstrekt willekeurige voorbeelden te noemen, niet meer relevant. Het klimaat red je niet alleen in Nederland. Daar heb je in ieder geval Europa bij nodig.
Toen eind 2012 GroenLinks onder de leiding van Bram van Ojik ook de sociaaleconomische thema’s weer opgepakt werden, zoals dat voor een linkse partij hoort, was voor mij duidelijk: dit is de club waar ik moest zijn.
Uit het boven staande zou je meer ambities op het niveau van het Europees parlement vermoeden. Deze ambities heb ik echter helemaal niet. En sinds ik vanaf mei 2014, enigszins tot mijn eigen verrassing, commissielid in de raad van Zoetermeer ben geworden, houd me de lokale politiek in de greep. Ik maakte deel uit van een kleine oppositiefractie: twee raads- en twee commissieleden. Dat werden er vanaf 2016 drie. De wat “hardere” onderwerpen, zoals ruimtelijke ordening / bestemmingsplannen, wonen en vervoer hadden toen en nu nog steeds mijn interesse. Verder kon ik het niet nalaten om in fractievergaderingen me ook met alle andere onderwerpen te bemoeien.
In deze raadsperiode hebben we meerdere moties binnen gehaald. Ook boek ik op mijn conto, dat ik binnen onze fractie heb duidelijk kunnen maken, dat we de Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH) niet aan de rechtse partijen over moeten laten. Als je het over vervoer, en met name het openbaar vervoer hebt, dan is de MRDH de instantie waar je moet zijn.
Op het gebied van de woningbouw is het me helaas niet gelukt, om een verlaging van het percentage te bouwen goedkope huurwoningen tot 27 % tegen te houden. De macht van het getal van de collegepartijen in de vorige raadsperiode was te sterk.
Nadat we als GroenLinks in maart 2018 een historische overwinning hebben binnen gehaald, ben ik één van de vijf raadsleden. Daarnaast hebben we nog drie commissieleden en maken we deel uit van het college van B&W. Een novum voor Zoetermeer.
Dat was wel even wennen. Ten eerste tel je als raadslid echt mee. Je mag in de raad spreken en stemmen. Als commissielid praat je volwaardig in commissie mee, maar je hebt in de raad geen spreek- en stemrecht en dat is toch even iets anders. En ten tweede, als lid van een collegepartij moet je iets meer op je woorden letten. Je kunt niet zo maar wat roepen, wat je als lid van een kleine oppositiepartij makkelijker kon doen. Ook moest ik het percentage 27 % nieuwbouw goedkope huurwoningen slikken dat nu in het coalitie akkoord staat. Meebesturen betekent compromissen sluiten, soms doet dat pijn.
Met mijn portefeuilles wonen, ruimtelijke ordening, grondbeleid, financiën en binnenstad heb ik weer bij de “hardere” onderwerpen gehouden. Daarnaast ben ik namens de raad één van twee vertegenwoordigers in de Adviescommissie Vervoersautoriteit van de MRHD en in de Rekeningcommissie van Bleizo. Een nogal stevig pakket. Door de goede samenwerking binnen onze fractie gaat dit ook lukken. De introductie van de omgevingswet zal deze samenwerking verder bevorderen. Het gaat dan niet alleen en afzonderlijk om wonen, vervoer, groen, energie transitie en luchtkwaliteit. We zullen onderwerpen meer integraal moeten benaderen, zeker als we als gemeente de klimaatdoelstellingen willen behalen.
En zo sluit zich de cirkel: ook in de gemeenteraad van Zoetermeer kun je, sterker nog: moet je voor het behoud van klimaat strijden.
De verdere uitwerking van De Entree en de beoogde vernieuwing van de binnenstad met nogal wat hoogbouw zal me de komende tijd zeker bezig houden. Hier gaat het om wonen, met de nodige aandacht voor goedkope huurwoningen, aandacht voor zowel het voorkomen van hitte-stress, het voorkomen van wateroverlast en een groene leefbare en gezonde omgeving. En daar hoort een optimaal werkend openbaar vervoer bij en voldoende werkgelegenheid in Zoetermeer. Uitdagingen genoeg en opgeven is geen optie.