Het zichtbaar maken van huiselijk geweld en van acties die inwoners kunnen ondernemen als zij huiselijke geweld meemaken of zien bij anderen, wordt hierin als speerpunt meegenomen.
Wij zien dit als een positieve stap! Het uit de anonimiteit halen van het geweld en van de dreiging bij de buren, familie, vrienden of kennissen is ook een stap in de richting van het voorkomen van femicide of vrouwen/mannen die hun gewelddadige partner vermoorden.
Bellen jullie trouwens bij jullie buren aan als je een vermoeden van huiselijk geweld hebt? Of gaan jullie zelf bij kennissen, vrienden of familie op bezoek om vermoedens van huiselijk geweld bespreekbaar te maken? Of zoeken jullie zelf hulp als het misloopt in jullie relatie? Weten jullie waar je binnen kunt lopen of naartoe belt om huiselijk geweld te melden en hoe dat werkt?
Veel mensen weten niet wat te doen of wie te bellen of waar je terecht kunt. Naar aanleiding van onze motie wordt ook een projectleider aangesteld om zowel de zichtbaarheid van de inlooppunten als Inzet, Meerpunt en Veilig thuis als van het overige hulpaanbod rondom huiselijk geweld te verbeteren.
Op de website Zoetermeerwijzer staan alle organisaties (lokaal, regionaal en landelijk) die hulp en ondersteuning bieden bij huiselijk geweld: www.zoetermeerwijzer.nl/is/een-vraag-over/zorg-en-ondersteuning/geweld/huiselijk-geweld.
Naast het formele circuit vinden wij het ook van belang dat mensen in de eigen buurt bij vrijwilligersorganisaties kunnen binnenlopen als er in huiselijke kring geweld tegen hun is gebruikt. Deze organisaties kunnen nu met steun van de gemeentelijke projectleider(s) en de afdeling GIA (geweld in afhankelijkheidsrelaties) van de GGD voorlichting geven en/of debat en filmavonden organiseren. Zodoende werk je ook aan het doorbreken van het taboe!