GroenLinks wil geweld binnenshuis zichtbaar en bespreekbaar krijgen. Niet alleen wat er binnenshuis gebeurt, maar ook wat de omgeving van zo’n huishouden doet in noodsituaties. Daarnaast willen wij weten welke hulpverlening gestart wordt om voor een veilige thuissituatie te zorgen. Wij hebben daarom allereerst technische vragen gesteld. Na overleg is besloten om fracties uit te nodigen om met betrokken hulpverleningsorganisaties en wie wat doet in het hulpverleningstraject uit te leggen. Meerdere fracties hebben positief gereageerd om naar zo’n bijeenkomst te komen.
GroenLinks vindt het onderwerp huiselijk geweld niet een thema om politiek op te scoren. Toch hebben wij een motie ingediend om huiselijk geweld en wat op het vlak van hulpverlening gebeurt zichtbaar en bespreekbaar te maken. N.a.v. huiselijk geweld in Zoetermeer en o.a. Rijswijk vinden wij dit noodzakelijk. Ook n.a.v. ontwikkelingen in het land ihkv hulpverlening, zoals de aanpak in Rijswijk en de Oranjehuizen aanpak van de Blijfgroepen in Amsterdam. In de motie roepen wij het college op om:
* Onderzoek te doen naar manieren om huiselijk geweld bespreekbaar en zichtbaar te maken in Zoetermeer, en daarbij de ervaringen van andere plekken in het land te gebruiken;
* De mogelijke inzet van maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties als veilige inlooppunten in dit onderzoek mee te nemen;
* Alle organisaties in Zoetermeer en de regio die zich inzetten voor hulp bij huiselijkgeweld, in kaart te brengen en openbaar te maken;
* De Raad voor l juni 2025 te informeren over de voortgang.
Deze motie is met 29 stemmen voor en 7 tegen aangenomen, dus Zoetermeer kan aan de slag! Naast bovenstaande ontwikkeling is Orange the World gestart op 25 november. Lees meer daarover op deze plaats.
Wij en PDvZ hebben opgeroepen om hier ook als College en Raad aandacht aan te besteden. Voorafgaande aan de raad van 25 november 2024 heeft Wethouder Frinking het CKC Oranje uitgelicht en heeft zij de campagne “Wij hangen de vuile was wel buiten” van de werkgroep Vrouwen tegen Geweld geopend. Ca. 30 vrouwen van verschillende organisaties waren hierbij aanwezig.
Vervolgens is in de raadsvergadering stilgestaan bij de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Raadsleden en college droegen oranje kleding of hadden een oranje stropdas om of een oranje speldje op. Karin Diepenveen van de werkgroep Vrouwen tegen geweld maakte gebruik van het spreekrecht om het belang van het zichtbaar maken van huiselijk geweld bespreekbaar te krijgen.