Als raadslid ben je politicus. ‘Ben ik een politicus’, vroeg ik mij af. De betekenis van politicus is dat je beslissingen kan nemen of deze kunt beïnvloeden als lid van de gemeenteraad, de provinciale staten, de landelijke Eerste of Tweede Kamer of het Europees Parlement. Dus ook als lid van de gemeenteraad! Het duurde een paar maanden tot dit tot mij doordrong en nu hoor ik om mij heen dat ik al een echte politicus ben geworden. Ben ik veranderd of komt het zorgvuldig afwegen van belangen nu beter, op een meer natuurlijke wijze, naar voren?

Na een intensieve verkiezingscampagne en een turbulente verkiezingsdag volgde een indrukwekkende avond waarop de uitslagen binnen druppelden. Wat een spannende uitslag was dat! Maar … daarna ging ik gewoon enthousiast aan de slag. Er was veel te leren en vanuit allerlei richting werd ook hulp aangeboden. De griffie, GroenLinks, lokaal, provinciaal en landelijk, de gemeente Zoetermeer, de vereniging Nederlandse gemeenten (VNG), de verenigingen van raadsleden, ProDemos (het Huis voor democratie en rechtstaat) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Genoeg te kiezen, je kunt ze simpelweg niet allemaal volgen.

 

Na het zomerreces kun je dan eindelijk echt aan de slag, daarvoor ben je met de fractie vooral bezig  positie te bepalen in een nieuwe coalitie. Dan komen ook de eerste (kleine) successen: verbod op wegwerpplastic, verbod op oplaten van ballonnen, Plas van Poot als natuurkern gebied. Je kan beslissingen nemen en je kan beslissingen beïnvloeden. Dat geldt ook omgekeerd: je wordt beïnvloed en soms moet je je laten beïnvloeden om een hoger doel te bereiken. Zijn die kleine successen dan niet belangrijk? Zeker wel en - tot mijn eigen verbazing - geniet ik ook nog van het behalen van die successen. Het zijn alleen onderwerpen die toevallig op je pad komen, vanuit het college of uit het nieuws en nog niet eens de hoofdzaken: een groener en socialer Zoetermeer, de basis voor mijn besluit om mij verkiesbaar te stellen.

 

Ik probeer nu los te komen van de waan van de dag en wil ik de aandacht gaan  besteden aan een aantal belangrijke onderwerpen, zoals het terugdringen van de CO₂-uitstoot; het groen houden van de stad, ondanks de woningbouwopgave van 10.000 woningen; de luchtkwaliteit; het afvalbeleid en circulaire economie en de Energietransitie, van aardgas naar een alternatief voor het verwarmen van onze woningen en andere gebouwen in onze stad. Een interessant instrument dat je daarvoor kan gebruiken is de omgevingswet met de omgevingsvisie die de komende jaren geïmplementeerd moet gaan worden. Dat is een mooi instrument om de belangrijke waarden voor je leefomgeving te bepalen, zoals veiligheid en gezondheid. Als je denkt aan de waarde ‘gezonde lucht’, die richting geeft aan keuzes met betrekking tot mobiliteit, voorrang aan voetgangers en fietsers, hoogwaardig openbaar vervoer. En dat heeft weer een directe relatie met wonen en werken.

 

Als politicus neem je beslissingen en kan je beslissingen beïnvloeden, maar dat doe je natuurlijk niet alleen. De afgelopen maanden ben ik mij bewust geworden hoeveel mensen een kleinere of grotere rol vervullen in dit proces. Uiteraard van mijn fractiegenoten, maar ook de bestuursleden van GroenLinks Zoetermeer, de griffie en onze eigen wethouder Jakobien Groeneveld. Verrassend is de betrokkenheid en samenwerking met andere raadsleden, zowel binnen als buiten de coalitie. En dan - last, but not least en zeker niet in de laatste plaats - de leden van GroenLinks en de inwoners van Zoetermeer die mij, die ons, op verschillende manieren ondersteunen met ideeën, kennis en enthousiasme.