Inwoners maken zich zorgen om de luchtkwaliteit in Zoetermeer. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen inwoners en experts. Op dit moment is onduidelijk hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de stad. Inwoners krijgen nu zelf de mogelijkheid om dit te meten.
Op de thema-avond luchtkwaliteit, een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks, benadrukte longarts Hans in ’t Veen nog eens hoe belangrijk schone lucht is. Schone lucht is namelijk van levensbelang, zeker voor kleine kinderen en ouderen. Covid-19 heeft dit beeld bevestigd. Volgens In ’t Veen zijn 4% van de ziektekosten in Nederland het gevolg van milieufactoren, waaronder luchtvervuiling. Dat kost de samenleving miljarden euro's per jaar.
Tijdens het fietsen, sporten en andere fysieke inspanning wordt meer lucht in- en uitgeademd. Het gaat dan om diepere ademhaling en ook nog eens door de mond, waardoor je minder filtratie hebt. ''Leg fietspaden en sportvelden dus niet aan langs drukke autowegen'', aldus longarts In ’t Veen. Een duidelijke boodschap aan de gemeente, het college en de gemeenteraad.
Bewoners maken zich onder andere zorgen om houtrook en uitlaatgassen. Het is onduidelijk hoe (on)gezond de luchtkwaliteit in Zoetermeer nu is. Daarom gaan inwoners dat nu zelf meten. Dat doen zij in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, die de meetapparatuur ter beschikking stelt. Dit in het kader van het citizen science project ‘Samen Luchtkwaliteit Meten in Zuid-Holland’.