Tijdens de commissievergadering van 22 maart is er een stevige discussie gevoerd over de rol van woningbouwcorporaties bij de bouw van woningen. Voor GroenLinks is belangrijk dat betaalbare en sociale woningen voor een lange periode beschikbaar blijven en de wachtlijsten korter worden. Goedkope huurwoningen moeten niet zorgen voor volle portemonnees van beleggers, maar ten goede komen aan inwoners die een betaalbare woning nodig hebben.

Aanleiding voor het debat was een brief van huurdersverenigingen en een artikel in de krant van woningcorporaties. Daarin geven zij aan dat woningcorporaties op dit moment amper kansen hebben om te bouwen. Als voorbeeld wordt de ontwikkeling van de Entree genoemd, waar 4500 woningen gebouwd gaan worden en alles aan beleggers wordt overgelaten. In combinatie met voorstellen die de fractie eerder voorbij zag komen is er samen met PvdA, SP en FvdB een agenderingsverzoek ingediend.

Belangrijke rol voor corporaties

Voor GroenLinks is het belangrijk dat woningen tot 720 euro vooral door corporaties gebouwd worden. Zij zorgen ervoor dat woningen langer beschikbaar blijven onder de prijs van 720 euro dan beleggers. Na 15 jaar zijn zij namelijk gerechtigd om de prijs van huren te verhogen of de woning te verkopen, waardoor betaalbare woningen ineens dure woningen worden. Tevens stellen beleggers vaak inkomenseisen, bouwen beleggers kleinere woningen en is het onderhoudsniveau van de woningen vaak lager.

Gelijk speelveld

Na een stevige discussie tussen de raadsfracties gaf aan te onderzoeken of voor nieuwe woningbouwprojecten een termijn van 25 jaar aangehouden kon worden voor beleggers om woningen onder de 720 euro beschikbaar te houden. Om zo een gelijker speelveld tussen woningcorporaties en beleggers te creëren. Bestaande projecten, waaronder het eerder genoemde Entreegebied, wil het college echter niet aan een termijn van 25 jaar houden. Voor GroenLinks is dit een marginale stap. Zeker nu de wachtlijsten voor goedkope woningen nog verder oplopen. De fractie beraadt zich op verdere stappen.