Het is heerlijk wonen in Zoetermeer en dat wil ik graag zo houden!

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bloggen de kandidaten van GroenLinks Zoetermeer over zaken die zij belangrijk vinden in de stad. Deze keer is dat Walter van Steenis (plek 5) over het belang van meer ruimte voor kunst, cultuur en sport in Zoetermeer.

Sinds 30 jaar woon ik Zoetermeer, ondertussen met vrouw en drie kinderen en hebben we ervaren dat het als gezin, hier prima wonen is. Zoetermeer is een fijne stad voor gezinnen en meer dan de helft van de huishoudens in Zoetermeer zijn dan ook gezinnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal van de inwoners die ik in de afgelopen maanden gesproken heb, onder andere bij de huis-aan-huis acties, het over het algemeen plezierig wonen vindt in Zoetermeer.

Wat maakt het dan zo aantrekkelijk? Er is een ruime keuze aan scholen, sportclubs en andere culturele activiteiten. Zoetermeer aan de rand van Het Groene Hart, een oase van groen midden in de Randstad. Zoetermeer zelf biedt veel werkgelegenheid en ligt ook op korte afstand van de vier grote steden. Wij vinden dat we hier mooi wonen, met (nog) voldoende afwisseling tussen groen en bebouwing, fijne veilige fietspaden en genoeg gelegenheid om te recreëren. We hebben in de afgelopen jaren genoten van Het Stadstheater, maar ook van het amateurtoneel. Van de muziekpresentaties in het CKC en verschillende activiteiten zoals muziek op het water en Cultuur Lokaal. We hebben verschillende sporten beoefend en zijn van verschillende verenigingen lid (geweest). Mijn eerste kennismaking was destijds met badminton in een van de sportzalen die de gemeente heeft. Toch is het de vraag, zal Zoetermeer ook voor mijn kinderen aantrekkelijk blijven om te wonen?

Dat dit niet vanzelfsprekend is, blijkt wel uit de sluiting van Het Keerpunt, het zwembad waar ik zelf nog enkele jaren zwemles heb gegeven. GroenLinks was tegen de sluiting van Het Keerpunt, want wij vinden het belangrijk dat ieder kind een zwemdiploma heeft en dat er in de gemeente ook recreatief gezwommen kan worden. In de vele gesprekken die ik in de afgelopen maanden heb gevoerd met onze leden en tijdens de huis-aan-huis acties in verschillende wijken, hoor ik naast tevredenheid ook zorgen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat er geen openluchtzwembad is en er geen ruimte beschikbaar is voor een zangkoor? Mensen moeten nu uitwijken naar een van de dorpen om ons heen. 

Om in de toekomst een aantrekkelijke stad te blijven is het belangrijk dat naast werk en wonen ook ruimte moet zijn voor ontspanning en een rijk aanbod aan sport, kunst en cultuur. In de toekomst zal het aantal inwoners stijgen, waarbij de behoefte aan ruimte (fysiek en financieel) ook groter zal worden. Voor mij hoort daar bij dat er voldoende ruimte is voor sport, kunst en cultuur zal zijn, zodat ook de volgende generaties daarvan kunnen genieten, naast hun opleiding of werk.

Meer weten over de ambities van GroenLinks Zoetermeer? Lees ons tienpuntenplan of ons complete verkiezingsprogramma Groene Verandering.

Wil je meer weten van Walter of heb je een vraag of mail voor hem? Check dan zijn profiel